Laden...

Geschiedenis van de kerstboom

De geschiedenis van de kerstboom;

Veel mensen zetten elk jaar de kerstboom. De boom wordt versierd met kaarsjes, ballen, slingers, engelenhaar, uiteenlopende decoratieve figuren en eventueel een piek. Maar waarom zetten we elk jaar een kerstboom in de kamer. Waar komt dit gebruik vandaan?

De Germanen, die ongeveer 2000 jaar geleden leefden, vierden met een eikenboom de mid-winter- viering (de kortste dag van het jaar). 

De boom kreeg pas licht toen er voldoende kaarsen konden worden geproduceerd. In een Frankische tekst uit de 13de eeuw wordt voor de eerste keer een groene boom vol brandende kaarsen beschreven. Het blijft daarna een tijd lang stil rond de kerstboom. Rond 1600 duikt de dennenboom pas weer op. In de Elzas staat met Kerstmis een boom in de huizen die versierd wordt met brandende kaarsen, kleurig geknipt papier, appelen, koeken, klatergoud en suiker.

In 1850 kwam de lichtjesboom vanuit Duitsland naar andere West Europese landen. De kerstboom werd lange tijd door de Rooms-katholieke Kerk als heidens gezien. Daarom verscheen de kerstboom eerst op zondagsscholen en kort voor 1900 in de huizen van vrijzinnige protestantse gezinnen. Dat heeft tot na de Tweede Wereld Oorlog geduurd. Uiteindelijk heeft de katholieke kerk zijn eigen christelijke betekenis aan de boom gegeven. De driehoekige vorm van de kerstboom zou de heilige drie-eenheid vertegenwoordigen van de vader, zoon en de Heilige Geest.

Het werd een gewoonte om de kerstboom negen dagen voor kerstmis op te zetten en pas negen dagen na kerst op te ruimen. Tegenwoordig zetten veel mensen de kerstboom al neer als de Sint net weg is tot halverwege januari.